Van napkollektorod? Akkor ezt kötelező elolvasnod!

2020.07.15

Van napkollektorod de még sosem karbantartotta senki? Miért, kell? Kell! A következő cikkben kiderül, hogy miért.

Bármely műszaki termék esetén, legyen az autó vagy számítógép, beszélnünk kell karbantartásról, hogy megóvjuk minőségét, szintentartsuk teljesítményét és védjük magunkat egy nagyobb kiadástól javítás vagy csere esetén. Sajnos fűtési és melegvíz rendszerünk valamiért mostohán kezeljük mert természetesnek tartjuk, hogy folyik a melegvíz a csapból és időjárás függően kellemesen meleg vagy éppen hűs van lakásunkban.

Most időjárásunkhoz illeszkedve a napkollektorokat vettük célkeresztbe és annak is a legelterjedtebb fajtáját az úgynevezett nyomásos vagy split rendszert, itt maga a napkollektor és részegységei egy HMV tároló csőkígyójának segítségével külön elszeparált közeggel fűti a tárolóban lévő ivóvizünket. 

Mi is az az elszeparált közeg?

A rendszerünk lelke, többek között ettől függ a leginkább a hatékonyság, a teljesítmény és, hogy meddig fogja bírni a rendszerünk. Ezt a szolár folyadékot vagy nevezzük "fagyállónak" (valamivel ennél azért többről van szó hiszen környezetbarát szerről beszélünk), 2-3 évente le kell cserélni! Az utóbbi időben (és ez is közrejátszott cikkünk megírásában) sok olyan rendszerrel találkoztunk, ahol a tulajdonost erről beszereléskor sem tájékoztatták és minket már csak a hiba bekövetkeztével hívott a sok éves rendszeréhez.

Mi történik a rendszerrel ha nem cserélem le?

A közeg az idő előrehaladtával valamint a folytonos szélsőséges hőmérséklettartományok miatt egy idő után:

- elveszíti fagyálló képességét ez télen csőtöréshez fagydugóhoz vezethet.

- a közeg besűrűsödik zseléssé válhat ez dugulást a szivattyú leégését eredményezheti

- nagyon megnövekedhet a savassága, ami szétmarhat tömítéseket de akár csöveket alkatrészeket mely szivárgáshoz vezethet.

Íme a példa!

A leengedett veszélyes közeget természetesen hordóba felfogjuk és veszélyes hulladékként kezeljük de a videón látható, hogy gépi átmosatás után mi jön még ki a cső faláról mely tovább rontotta a teljesítményt.

Vállaljuk rendszere teljes karbantartását, új közeggel való feltöltését. Várjuk megrendelését!