Legális megoldás turbó gyűjtőkéményre

2020.05.01

Hogyan cserélhetünk kazánt gyűjtőkémény esetén?

A jogszabályi környezet változása miatt sok társasház tulajdonos szembesül azzal a ténnyel, hogy a tervezett kazáncsere során rengeteg, egymásnak sokszor ellentmondónak látszó jogszabályi előírásnak kell egyszerre megfelelni. Tanácsot ad a kéményseprő, a katasztrófavédelmi szakember és még a helyi fűtésszerelőnek is van véleménye, de laikusként a folyamat lépései nem egyértelműek, a költségek pedig elszállni látszanak.

Rövid szakmai összefoglalónkat azért készítettük, hogy segítsük a kazáncsere előtt álló lakástulajdonosokat. Az oldalt végig olvasva tudni fogja mi az első lépés, amit meg kell tenni, milyen szakemberek segítségét kell igénybe vennie. A lépések két csoportra oszthatók. Az első három pontban a tervezés lépéseit határozzuk meg, az utolsó három pontban pedig a kivitelezés során felmerülő kérdéseket mutatjuk be.

  A kazáncsere tervezés lépései

  1. lépés - a gyűjtőkémény típusának meghatározása
  3. lépés - előzetes kéményseprő szakvélemény kérése
  2. lépés - hő- és áramlástechnikai méretezés

  A kazáncsere telepítési lépései

  4. lépés - koncentrikus PPS elvezetés kialakítása
  5. lépés - kondenzátum elvezető kialakítása 
  6. lépés - a gázkazán beüzemelése

  A lépések részletesen

  1. lépés - a kémény típus meghatározása
  Meg kell határozni a kémény pontos típusát. Ezt az információt megadhatja Önnek a közös képviselő, az újabb építésű társasházaknál kémény típusát gyakran az épület műszaki leírása is tartalmazza, melyet az ingatlan vásárlásakor kaphat meg a tulajdonos vagy a legalsó szinten lévő alsó lakónál lévő kéményajtón ha bevilágítanak, általában látható a kémény pontos típusa.
  A Magyarországon forgalmazott kéményekkel kapcsolatban elmondható, hogy általában a Proschorn és Leier kémények megfelelők, vagy a Schiedel W jelzésű gravitációs kéményei.
  Ha a fenti módszerekkel nem megállapítható a kémény pontos típusa, akkor a helyi kéményseprőipari vállalat adatbázisában szerepel minden gyűjtőkémény így onnan megkérhető az információ.

  2. lépés - hő- és áramlástechnikai méretezés

  Hő és áramlástechnikai méretezést kell végeztetni egy épületgépész mérnökkel. Ezt cégünk teljeskörű ügyintézéssel vállalja. Ha elkészült a méretezés és az pozitív eredménnyel zárul, akkor a helyi kéményseprő vállalatot, vagy katasztrófa védelmet ki kell hívni és előzetes kéményseprő szakvéleményt kell kérni.


  3. lépés - előzetes kéményseprő szakvélemény kérése

  Ennél a lépésnél a legfontosabb, hogy összekészített műszaki dokumentációval várjuk a kéményseprő vállalat, illetve a katasztrófavédelem szakembereit. A szemle során a következő dokumentumokkal kell várnunk a szakembereket:

  • A kazán CE engedélye, mutassa meg, hogy a kazán a legfrissebb ErP 2018-as engedéllyel rendelkezik és van C42-es minősítése, tehát gyűjtőkéményre csatlakoztatható;
  • Kazán prospektusa;
  • Kazán teljesítmény nyilatkozata;
  • Hő és áramlástechnikai méretezés (ezt korábban már megkaptuk az épületgépész szakembertől;
  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a kéményseprők által kiadott közös műszaki nyilatkozat;
  • A szakvélemény megszerzése után következhet a tényleges kazáncsere, az új kazán telepítése.

  A gázkazán csere során az egyik legfontosabb pont, hogy a gázkazán méretezéséért, a kéményre való csatlakoztathatóságért a hő- és áramlástechnikai méretezést elkészítő épületgépész mérnök vállalja a fellelőséget. A kéményseprő és a katasztrófavédelmi szakemberek véleményezési joggal rendelkeznek.

  A kazáncsere telepítési lépései

  4. lépés - koncentrikus PPS elvezetés kialakítása

  A kondenzációs kazán esetében a kazánt és a kéményt összekötő új szakaszt ki kell cserélni koncentrikus PPS elvezetésre, ezt az általunk választott kivitelező végzi el.


  5. lépés - kondenzátum elvezető kialakítása

  Telepítéskor a gyűjtőkémény alján kondenzátum elvezetőt kell kialakítani, illetve a kazán alján lévő kondenzátum szifont is be kell kötni a lefolyóba. Kondenzálni ugyan alig fog a készülék, de elsődleges szempont a szabályoknak történő megfelelés.


  6. lépés - a gázkazán beüzemelése

  Nagyon fontos, hogy a telepítés után az új gázkazánt, szakszervíz szakembere üzemelje be, mert ők tudják a készüléket olyan üzemmódra beállítani, ami a gyűjtőkémény esetében is tökéletesen fog működni, hiszen a készülék csak így tudja követni a gyűjtőkémény tulajdonságait. Szakemberünk az ingatlan és a család egyedi igényeinek megfelelően álltja be a kazán teljesítményét, így jelentős energiát és pénzt takaríthat meg a tulajdonos.