Klíma fűtésre?

2020.09.20

IGEN! Átmeneti szezonban (ősz) akár még gazdaságosabb és gyorsabb is lehet mint az egyéb megoldások (szenes kazán, gázkazán, távhő stb..)

Hogyan lehetne ez gazdaságos?

A képélet igen egyszerű: (kerekítéseket használtunk, veszteségeket nem vettük figyelembe)

-Egy korszerű gázkazán 1 m3 gázból nagyságrendileg 9kW hőenergiát tud készíteni, 1m3 gáz 115 Ft így visszaosztva 1 kW hőenergia 13 Ft

-Olajradiátor, fűtőpanel/kábel, elektromos kazán esetén egyszerű a dolgunk 1 kW áram 1 kW hőenergiát jelent így 1 kW hőenergia 38 Ft-ra jön ki az egységnyi fogyasztásunk.

-Klíma/hőszivattyú. Mivel minden készüléknek más-más jósági tényezője van (SCOP) másnéven hatásfok tényező, így számoljunk ismét egy átlag számmal mondjuk 4,5 ez a tényező azt jelenti hogy 1 kW áramból hány kW hőenergiát képes előállítani. Tehát 1 kW áramból 4,5 kW hőenergia, 1 kW áram 38 Ft így visszaosztva 1 kW hőenergia 8,5 Ft

Tehát rövidebben:  

-1 hely: Klíma/Hőszivattyú ahol 1kW hőenergia 8,5 Ft

-2 hely: Gázkazán ahol 1kW hőenergia 13 Ft
-3 hely Olajradiátor, fűtőpanel, elektromos kazán ahol 1kW hőenergia 38 Ft

A gázkazán fűtés a legelterjedtebb így mindig ahhoz viszonyítunk tehát:

-A Klíma/Hőszivattyú alternatíva akár 35%-al gazdaságosabb megoldás a gázkazánnal szemben

-Az Olajradiátor, fűtőpanel, elektromos kazán tehát tiszta áram felhasználók akár 3x drágább megoldás is lehet mint a gázfűtés ha vásároljuk az áramot nem előállítjuk (napelem)

*Természetesen a matek sokkal bonyolultabb és részletesebb nem minden lakás, ház és nem minden fűtési rendszer ugyan az illetve az időjárási és környezeti tényezők is számítanak így veszteségekkel sem számoltunk valamint kerekített átlagszámokat használtunk de a viszonyítás helyt álló és referencia értéket ad. Napi aktuális árfolyammal számoltunk a cikk megírása napján.

Milyen klímát vegyek? Vagy jó az amim van?

Ha még nincs klímád bármennyire is bután hangzik de a kérdésre a válasz nagyon egyszerű. Ma az Európai Unió területén kapható minden készülék inverteres megfelel a mai energiafelhasználási normatíváknak és túlnyomó részük hűtő-fűtő készülék. Vannak azonban külön fűtésre optimalizált készülékek is melyek fel vannak készülve a legzordabb körülményekre is de átlagosan mondhatjuk, hogy minden ma kapható készülék alkalmas a fent levezetett fűtési megoldásra. És így már a második kérdésre sem nehéz válaszolni. Ha van klímád, régebben vásároltad, de a fent említett alapelveknek eleget tesz akkor nyugodtan használd fűtésre is.

Ha szeretnél klímát vagy lecserélnéd a régit akkor tekintsd meg ajánlatainkat!

    Hőszivattyúban gondolkozol? Erre is vannak opcióink!

    A gázkazán egy örök megbízható készülék! Válassz közülük!

      Van napelemed? Szuper!