Energetikai változások éve 2021

2020.04.10

2021-től változnak az új épületekre vonatkozó energetikai előírások. Ebben a cikkben megtudhatod mire kell számítanod energetikai és épületgépészeti szempontokból.

2021-től

Azoknak az épületeknek, amelyek 2021-ben szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait. A követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB minősítés igazolja.

Mi az a BB?

Nem sajnos nem a neves magyarországi szeszesital gyártó engedélyét kell kérnünk. A BB egy energetikai besorolás melyet a legegyszerűbben a mellékelt ábrán tudjuk szemléltetni. Ez a skála az épület négyzetméterre meghatározott energiafelhasználása szerinti osztályozott értékeket mutatja meg. 2021-től BB értéket kell legalább elérnie, használtba venni kívánt új éptésű ingatlanunknak. Természetesen ennél jobb értéket is elérhetünk sőtt javasolt minél kevesebb energiával üzemeltetni épületünket. Tehát a megengedett maximum számértékben 100 kW/m2a (kilowatt/négyzetméter/év) ez a szám egy összesített érték, ebbe beleszámit a gépészeten túl az épületszerkezet a szigetelés valamint a tájolásból nyert napsütés általi plusz energia is.

25% megújuló forrásból

Mit jelent ez? A közel nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával, vagy épp távhővel fűtünk stb. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, a követelményszint nem teljesül, a BB minősítés nem adható ki a használatbavételkor végzett energetikai tanúsítás során. Az alábbi megújuló energiahordozó vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben. Jó tudni, hogy az inverteres split klímák is figyelembe vehetők a megújuló energiaarány kiszámítása során, ezek ugyanis levegő-levegő hőszivattyúként működnek, ha fűtési üzemmódban működtetjük őket.

Tanácsok

  • Már az új épület tervezési szakaszában készíttess energetikai kalkulációt az építész tervezővel. Egyrészt így biztos lehetsz benne, hogy az új építmény meg fog felelni a közel nulla energiaigény követelményszintjének, másrészt azt is láthatod, hogy milyen besorolást fog elérni, mekkora üzemeltetési költségekkel számolhatsz.
  • A kivitelezést a betervezett anyagokkal és vastagságokkal végezzék el, ha valamilyen ok miatt el kell térni a tervektől, egyeztessen a tervezővel / energetikussal, hogy így is teljesülnek-e az előírások.
  • Egy új épület energiahatékonysága egyszerű elvek betartása alapján is nagyon jó lehet, nem feltétlenül van szükség hozzá bonyolult tervezésre. Alkalmazz korszerű épületszerkezeteket, tetess fel minél vastagabb hőszigetelést, válassz minőségi kazánt, vegye meg hozzá a legjobb szabályzást!