Elég a párából?

2020.06.19

Nem száradnak a lakásban a ruhák? A folytonos esőzés és hirtelen napsütés okozta pára megfolyt? Álmatlanul alszol? Izzadsz pedig nincs is meleg? Esetleg penészedsz? - Tudtad, hogy klímáddal páramentésíteni is tudsz?

Magyarországon az elmúlt hetek igen esősen teltek el, mondhatjuk, hogy időjárásunk szeszélyes, zivatarok és napsütéses órák váltják egymást napjában többször. Ezek igen párássá tették mindennapjainkat. Első bekezdésünkben úgy gondoljuk jellemeztük napjaink problémait. Na de mi a teendő? Hogyan növeljük komfortunkat egyszerűen? Mivel tüntessük el ezt a "nehéz" levegőt otthonunkból? A válasz egyszerű! Klímával! Cikkünkből kiderül, hogyan történik ez!

A pára fontos, de mi az ideális páratartalom?

A pára a levegőben lévő vízgőz. Legtöbbször láthatatlan, de bizonyos esetekben (pl. talajmenti köd) látható. Hatásait is észlelhetjük, pl. páralecsapódás során, mikor a vízgőztöbblet apró vízcseppek formájában megjelenik a hideg felületeken. A levegő ugyanis korlátozott mennyiségű vízgőzt képes magába zárni, ennek mértéke függ a hőmérsékletétől. A levegő páratartalma mérhető, melyet relatív páratartalomként ismerünk. (Ez 0%, ha a levegő páramentes, és 100%, ha az adott hőmérsékleten a levegő párával teljesen telített.)

A jó páraszint 50 és 60% között van. Ebben a tartományban kellemes a komfortérzet.

Abban az esetben, ha a páratartalom mértéke az előbbi érték alá esik (például télen egy autóban, dübörgő fűtés mellett), akkor a száj és az orr gyors kiszáradását érezhetjük, ha viszont 60% fölé emelkedik, akkor nehéz, fullasztó érzésünk lehet.

Nem mindig jó megoldás a szellőztetés ha a kinti levegő is párás.

Klímával? Hogyan?

A klímaberendezések kapcsán a legtöbben csak nyári használatra és hűtésre gondolnak, pedig a légkondicionálók nem csupán a hideg levegő befúvására jók. Bizonyos klímák alkalmasak a levegő párátlanítására is, ennek köszönhetően pedig folyamatosan szinten tartható egy bizonyos páratartalom. A párátlanító funkció kivonja és elvezeti a levegőből a felesleges nedvességet anélkül, hogy jelentős mértékben csökkentené a szoba hőmérsékletét. Gazdaságosabb és egészségesebb megoldás a pára elvezetésére a szellőztetésnél, és ez különösen igaz a hideg, téli hónapokra is.

DRY funkció

A klímáknál a DRY üzemmód a páratartalmat hivatott csökkenteni. Az elterjedt egyszerű klímák ezt úgy teszik, hogy a beltéri egység ventilátorát a lehető legjobban lecsökkentik és ezzel az alacsony fordulattal járatják a kültéri egységet. A kicsi légáramlás miatt a beltéri egység biztosan lehűl annyira, hogy a pára kicsapódjon. Gyakorlatilag a klíma ilyenkor is hűt a lehető leghidegebb hőcserélővel, mert kevés levegő áramlik át a beltéri egységen, így a kültéri egység simán letudja hűteni akár +1°C -ra. A kicsapódó pára pedig a kondenzvíz hálózaton keresztül távozik ugyan úgy mint hűtés üzem esetén.

Nincs még klímád? Még egy érv, hogy legyen! Nézz szét nálunk!

Várjuk megrendelésed akár felszereléssel együtt is!